Yapılar; Yağmur, kar gibi yağışlar,banyo, tuvalet gibi ıslak hacimlerde su kullanımı,

Bina çevresini saran toprakların yağmur kar gibi doğal etkenlere maruz kalması sonucu yapıların içinden gelen su buharının çatı cephe gibi dış yüzeylerde yoğuşması nedeniyle yapıların ömrüne zarar verdiği gözlenmiştir.

Bu tarz etkenlerden dolayı teras zemininde bulanan seramikler, dış cephede bulunan boya,

ve ıslak hacimlerde (banyo,wc vb. ) bulunan fayanslar zamanla zarar görür.

Yapıların sudan ve zararlı etkenlerinden korumak amacı ile bina dış cephesine, çatı üzerine, teras zeminine yapılan; ve suyun ayrıca havuzlar, su depoları, barajlar gibi yerlerde ise yapı içerisinde tutulabilmesi için yapılan uygulamalara su yalıtımı (su izolasyonu) denir.

Sağlıklı bir su yalıtımı (su izolasyonu) için, yalıtımın binanın temelinden başlayıp çatısına kadar tüm elemanlarına yapılması gereklidir. Zemine oturan tabyalar, banyolar, tuvaletler, dış cephe, temel perde duvarları, ampatmanlar,su basman kotları, pencere kenarları, balkon ve teraslar ve de çatı’lar %100 olarak gerekli su yaltım malzemeleri ile izole edilmelidir…

SU YALITIMIN UYGULANDIĞI YERLER:

Sağlıklı bir su yalıtımı binanın tüm yapı elemanlarını kapasaması gerekir.

Toprak ile temas eden duvarlar, temeller ve zemine oturan table betonları, ampatmanlar, trevertan ile bina birleşimleri ( su basman kotları) dış duvarlar, pencere kenarları, teras ve balkonlar, çatılar, gizli dere ler , banyo, wc gibi ıslak hacimler, havuzlar, su depoları, yapıların soğuk genleşme derzleri (dilatasyonlar) gibi kısımlarına yapılır. Ayrıca peyzaj alanlarında, (çiçek,ağaç, bitki ekilecek alanlarda) bitki köklerinin döşeme betonuna zarar vermesini önlemek amacı ile etkili bir su yalıtımı yapılır.Tüneller, su kanalları, gizli dereler, baca kenarları, parapetler, balkon çıkmaları gibi alanlarda da su yalıtımı (su izolasyonu) kullanılır.